Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

7 curiozități despre deviația de sept

Deviația de sept reprezintă o afecțiune din sfera ORL a structurilor osoase și cartilaginoase ce aparțin cavității nazale. Un mare procent din populația generală prezintă un anumit grad de deviație a septului nazal, fără ca acesta să interfereze cu eficiența respiratorie sau, în general, cu calitatea vieții persoanei respective. Atunci când defectul este unul considerabil și influențează desfășurarea activităților de zi cu zi sau chiar somnul, se poate opta pentru corectarea chirurgicală a acestui defect.

Dacă și tu te confrunți cu deviație de sept, descoperă cele mai frecvente 7 curiozități:

  1. Care sunt cauzele deviației de sept?

De cele mai multe ori, deviația de sept este un defect prezent încă de la naștere. Pe măsură ce copilul crește, devine adolescent sau chiar adult tânăr, defectul poate fi din ce în ce mai supărător. În alte cazuri, poate rămâne la un nivel suportabil.

În alte cazuri, însă, poate fi vorba despre accidente la nivelul feței, care afectează structura cavității nazale, deviind septul. În această situație, aproape întotdeauna este nevoie de corecție chirurgicală urmată de rinoplastie.

Există mai multe locuri în care se poate realiza o astfel de operație, însă adesea centrele se află în orașele mari ale țării: rinoplastie Bucuresti, Cluj sau Iași.

  1. Care sunt simptomele deviației de sept?

Cel mai întâlnit și neplăcut simptom îl reprezintă obstrucția nazală, în special pe timp de noapte. Acest simptom este, totodată, principalul motiv pentru care se optează pentru corectarea chirurgicală a deviației.

Alte manifestări pot include dureri faciale, cavitate bucală cronică uscată (de la respiratul pe gură) și scăderea acuității olfactive sau pierderea completă a acesteia.

  1. Ce presupune operația de deviație de sept?

În cadrul unei astfel de operații, septul nazal (atât partea cartilaginoasă, cât și osoasă) este ajustat și îndreptat, astfel încât să permită trecerea aerului prin ambele fose nazale într-un mod eficient.

Ulterior reparării defectului funcțional, se poate interveni și din punct de vedere estetic, prin intermediul unei rinoplastii.

  1. Care sunt complicațiile posibile?

Operația de deviație de sept este una dintre cele mai sigure proceduri, dată fiind frecvența cu care aceasta se realizează și, implicit, experiența vastă a chirurgilor. Totuși, întrucât este o intervenție de tip invaziv, se poate asocia cu riscuri de tipul hemoragiilor, complicații postinfecțioase sau defecte de aspect.

Pentru a minimiza riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii, asigură-te că asculți îndeaproape indicațiile medicului tău curant și, în același timp, îl menții informat în legătură cu starea ta de sănătate.

  1. Cât durează recuperarea postoperatorie?

Întrucât acest tip de operație nu implică o multitudine de structuri, iar cele implicate au o rată de vindecare destul de rapidă, recuperarea completă se poate realiza într-un interval cuprins între una și două săptămâni. 

  1. Se pot obține rezultate permanente?

Intenția operației este una curativă. Astfel, se pornește cu ideea că o corectare chirurgicală a defectului va putea obține un sept nazal suficient de drept astfel încât respirația pe nas să fie eficientă. Fiecare persoană are un răspuns terapeutic diferit, însă, în majoritatea cazurilor, rezultatele sunt permanente.

  1. Cine nu trebuie să facă această operație?

Există grupuri destul de restrânse cărora le este recomandat să reevalueze necesitatea efectuării unei operații de deviație de sept. Astfel de exemple includ femeile gravide, copiii de vârste foarte mici, precum și persoanele cu boli cronice sau acute necontrolate, ce ar putea avea reacții nedorite în timpul anesteziei.

Pentru a afla propria ta compatibilitate cu o astfel de intervenție, nu ezita să discuți acest subiect împreună cu medicul specialist ORL. 

În concluzie, deviația de sept este o afecțiune larg răspândită în rândul populației de toate vârstele. În majoritatea cazurilor, aceasta este inofensivă și oamenii își pot desfășura viața în mod normal. În schimb, atunci când defectul este suficient de mare, trebuie luată în considerare operația de remediere a acestui defect funcțional.
Sursa foto: Shutterstock