Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Care sunt complicatiile pe care le poate crea o masea de minte cu probleme?

Molarul de minte este cel care erupe cel mai tarziu, in perioada 17-25 de ani si care nu are niciun rol functional, acesta fiind o reminiscenta din epoca preistorica, atunci cand oamenii consumau carne cruda si alimente foarte tari.

Cum omul a evoluat si alimentele consumate nu mai presupun utilizarea unei astfel de forte, maseaua de minte este astazi un dinte care provoaca adesea probleme stomatologice, motiv pentru care se ajunge foarte des la extractia acesteia. 

Care sunt cauzele pentru care maseaua de minte poate provoca probleme? 

In primul rand, pozitia maselei de minte este una care impiedica o curatare si igienizare eficienta, deoarece se afla in cel mai indepartat loc de pe arcada dentara. Astfel ca este predispusa la aparitia de carii, care netratate pot afecta iremediabil atat molarul, cat si dintii invecinati. 

De asemenea, tot din cauza pozitionarii exista posibilitatea ca maseaua sa nu aiba suficient loc pentru a erupe, ceea ce determina fie inghesuirea celorlalti dinti, fie la o eruptie partiala, care favorizeaza acumularea de resturi alimentare si de bacterii la nivelul gingiei.  

Prin consultatiile stomatologice periodice, preventive, aparitia unor complicatii poate fi evitata, deoarece medicul va urmari indeaproape eruptia maselei, iar posibilele probleme pot fi identificate din timp. 

Care sunt complicatiile provocate de maseaua de minte? 

O astfel de masea de minte care nu poate erupe corect poate duce la aparitia unor complicatii neplacute, mai ales daca nu se extrage cat mai repede. Unele dintre cele mai importante complicatii ale acesteia sunt: 

  • infectia gingiei din jurul sau – bacteriile acumulate din cauza eruptiei incomplete sunt principalele vinovate pentru aparitia acestei infectii, cunoscute si ca pericoronarita;
  • aparitia cariilor – fie din cauza unei curatari incomplete si ineficiente, fie din cauza inghesuirii dintilor, astfel fiind afectati si dintii vecini;
  • boli periodontale;
  • formarea de chisturi, care vor trebui indepartate chirurgical, insa este o complicatie destul de rara. 

In concluzie, in momentul in care maseaua de minte da semnale ca va erupe, provocand dureri de la cele suportabile, pana la cele mai puternice si nevralgii, oamenii ar trebui sa se prezinte cat mai repede la stomatolog.