Vrei să îți schimbi culoarea părului și ai auzit că la modă sunt tehnicile Ombre și Balayage, dar nu știi diferența dintre cei doi termeni? Stai liniștită, nu ești singura.În timp ce Ombre a revenit puternic la modă în 2021, aceste două stiluri actuale tind să aibă mai multe lucruri în comun decât înainte, creând o și mai mare confuzie între cele două tehnici de șuvițare a părului.Ce este Balayage?Balayage este o tehnică de colorare a părului care creează un efect de evidențiere natural, subtil. Originar din termenul francez „a mătura”, Balayage se referă la modul în care este aplicată culoarea.
Prin această tehnică, culoarea este aplicată manual pe păr, fără a se folosi de folia de aluminiu, cu mișcări asemănătoare celor de măturare sau de pictare a unor linii verticale. Se creează astfel un efect gradual, natural, cu o culoare și accente de culoare superbe.
În timp ce decolorarea părului necesită, de obicei, utilizarea de folii de aluminiu, tehnica Balayage permite tranziția dintre culorile întunecate și cele deschise pe o suprafață mai mare, astfel încât aspectul să fie mai natural.Ce este Ombre?Ombre este un efect de culoare spectaculos care presupune ca părul să fie împărțit în două secțiuni de culori contrastante și să se amestece treptat de la o nuanță la alta. Tot cu origini franceze, cuvântul ombre înseamnă „a umbri”.De obicei, nuanța mai închisă este în partea de sus a capului și nuanța mai deschisă în partea de jos, dar unii preferă efectul opus (acesta se numește ombre invers!). Această gradație de culoare are efect, în primul rând, asupra vârfurilor părului, tranziția de la rădăcina firului la vârfurile deschise fiind destul de scurtă.Deci care este diferența dintre Balayage și Ombre?Pe scurt, Balayage este o tehnică de aplicare a culorii, iar ombre este mai mult un stil sau un efect.
Prin tehnica Ombre stilistul păstrează părul mai închis la culoare de la rădăcina lui până la mijloc sau chiar mai jos, iar vârfurile sunt vopsite în nuanțe deschise.
De cealaltă parte, tehnica Balayage presupune tranziția unei nuanțe mai deschise de la o nuanță mai întunecată; realizarea unor șuvițe subțiri la rădăcina părului, șuvițe care devin mai groase treptat, spre mijlocul firului de păr. În ceea ce privește tehnica Balayage, tranziția este una mult mai naturală decât în cazul tehnicii Ombre, pornind cu șuvițe aflate mult mai aproape de rădăcina firului de păr.
Deoarece, în cazul tehnicii Balayage, șuvițele aplicate la rădăcini sunt mai subțiri, în momentul în care părul începe să crească, diferențele de culoare nu sunt atât de vizibile.Hairstyliștii sunt de părere că tehnica Ombre este recomandată brunetelor care doresc să treacă la blond sau pentru femeile îndrăznețe care își doresc o culoare vibrantă a părului, fără să-și vopsească integral părul. In tehnica ombre, nu se folosesc folii, iar părul este mai ușor de întreținut față de Balayage.
Ombre reprezintă de fapt tehnica Balayage utilizată pentru a crea culori contrastante, mai închise la rădăcină și mai deschise la vârfuri. În concluzie, este nevoie de Balayage pentru a obține Ombre sau, altfel spus, „Balayage nu trebuie să fie Ombre, dar Ombre trebuie să fie Balayage”.
Balayage se bazează pe un stil de colorare a părului complet amestecat, nu există linii sau blocuri de culoare, iar trecerea dintre nuanțe este mult mai subtilă. Unele șuvițe de păr sunt vopsite ceva mai închis pentru rezultate mai naturale.
În timp ce colorarea în tehnica Ombre are un contrast mai definit între rădăcinile și vârfurile părului, culoarea aplicându-se de la jumătatea părului în jos. Astfel, colorarea părului în tehnica Ombre presupune un aspect mai vizibil, în comparație cu tehnica Balayage.
Cum să faci ca părul vopsit în tehnica Ombre și Balayage să își păstreze aspectul mai mult timp?Protejarea părului vopsit în tehnicile Ombre și Balayage este vitală pentru menținerea culorii.Tehnica Balayage rezistă cam 4 săptămâni, perioadă care va depinde întotdeauna de culoarea pe care ai ales-o, de cât de repede îți crește părul și de modul în care îl îngrijești. De exemplu, un Balayage platinat nu este același lucru cu un Balayage cu o culoare caramel. Tehnica Balayage se realizează prin decolorarea a 75% din lungimile și vârfurile părului. Așa că:
Dacă ai decis să obții un Balayage în nuanțe de ciocolată, va trebui să colorezi părul la fiecare 2 luni;
Dacă ai decis să obții un Balayage în nuanțe de caramel, ar trebui să colorezi părul la fiecare 3 luni;
Dacă ai ales să obții Balayage în nuanțe foarte deschise precum platină sau blond extra deschis, nu ar trebui să mergi la salon pentru a adăuga culoare. În schimb, va trebui doar să menții Balayage-ul cu un șampon violet, astfel încât nuanța de platină să nu se estompeze.
O modalitate de a profita la maximum de culoarea părului vopsit în tehnica Ombre este să reduci numărul spălărilor părului. Mai puține sesiuni de șamponare/clătire/ te vor ajuta să păstrezi culoarea superbă. Pentru asta poți încerca șamponul uscat. Ajută la eliminarea excesului de ulei și împrospătează părul.Dacă observați că părul tău blond începe să devină puțin arămiu, iată un sfat: o dată pe săptămână, încercă un șampon de tonifiere violet pentru părul vopsit Ombre.