Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce este psihoterapia și care este importanța ei în viața unui om?

Pentru oricine se simte vulnerabil sau fragil din punct de vedere psihologic, căutarea unui psihoterapeut București poate părea un efort deosebit. Dintre toate psihoterapiile (mai mult de 200 enumerate oficial), care sunt mai mult eficiente decât altele? Există probleme care se pretează mai bine? Când și cum trebuie utilizată psihoterapia?

Din fericire, există și multe puncte de acord. În stadiul actual al cunoașterii, par să iasă trei concluzii principale cu privire la psihoterapie:

  • Majoritatea psihoterapiilor bine conduse dau rezultate bune.
  • Succesul terapiei ar depinde în primul rând de motivația și angajamentul subiectului.
  • Alianța terapeutică stabilită între pacient și psihoterapeutul său din București ar fi mult mai decisivă în prezicerea rezultatului tratamentului decât tehnica particulară utilizată de practicant.

Principiile principale ale psihoterapiei

Psihoterapia este definită ca „un tratament psihologic pentru o tulburare mentală, pentru tulburări de comportament sau pentru orice altă problemă care provoacă suferință psihologică care are ca scop îmbunătățirea, la client, a unor schimbări semnificative în funcționarea sa cognitivă sau emoțională, în personalitatea sa sau în starea sa de sănătate. 

Ar trebui să se distingă de alte tipuri de abordări:

Psihiatria își propune să trateze bolile mentale (probleme în structura personalității, de exemplu: schizofrenie și paranoia, tulburări de comportament grave, de exemplu: violență, anomalii neuropsihologice, de exemplu: dislexie). 

Mai degrabă, relația de ajutor este asemănătoare cu sprijinul emoțional și respectuos; este o atitudine, dar nu un leac.

Dezvoltarea personală (sau creșterea personală) folosește aceleași instrumente ca și psihoterapia, dar, în general, pentru a răspunde la nevoia de a se cunoaște mai bine, la o căutare existențială sau la o dorință de dezvoltare emoțională, relațională, sexuală, socială, umană, spirituală și profesională..

Sute de cercetări efectuate în ultimele decenii și grupate în rezumate de studii și meta-analize au demonstrat fără echivoc că psihoterapia poate ajuta la tratarea eficientă a mai multor probleme psihologice, cum ar fi depresia, tulburarea de panică, anxietatea, tulburările alimentare și diverse tulburări de personalitate.

Beneficiile psihoterapiei

Psihoterapia are multe beneficii, iată principalele: 

  • Nu mai suferi psihologic (fobii, anxietăți, stres, panică, depresie recurentă).
  • Rezolvi problemele emoționale sau de relație (obsesii, timiditate, stimă de sine, eșecuri romantice).
  • Modifici comportamentele care dăunează bunăstării (stres post-traumatic, diverse dependențe, afecțiuni imaginare, disfuncții sexuale etc.).
  • Faci față unei crize existențiale și redefinești obiectivele de viață (ce scop ai, reorientarea carierei).
  • Alții merg la un cabinet psihiatrie, nu atât pentru a rezolva probleme specifice, cât pentru a dobândi noi instrumente pentru a se realiza pe deplin sau pentru a îmbunătăți potrivirea dintre valorile lor și realitatea vieții lor.
  • Bunăstare și dezvoltare personală: o mai bună stimă de sine și o cunoaștere mai precisă a nevoilor cuiva