Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Legislația de mediu actuală ce are în vedere gestionarea deșeurilor este una complexă, cuprinzând numeroase legi și hotărâri de guvern concepute în baza directivelor europene care vizează protecția mediului.
Legislația națională privind gestionarea deșeurilor se aliniază reglementărilor europene care vizează atât măsuri de prevenire în ceea ce privește generarea deșeurilor, cât și utilizarea rațională a resurselor naturale.
Ordonanța de Urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare are ca fundament unul dintre principiile generale privind protecția mediului, mai precis principiul acțiunii preventive. Cu alte cuvinte, prevenirea riscurilor reprezintă cheia protecției mediului, fiind înțeleasă din două perspective:
La nivel european, una dintre reglementările legale care se referă la gestionarea deșeurilor este Directiva 2008/98/CE. Aceasta prezintă o ierarhie a deșeurilor, cu focus pe:
Astfel, directiva reprezintă baza legală în privința tratării deșeurilor la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, este evidențiat principiul general “poluatorul plătește”, prin care producătorul de deșeuri este obligat să își asume costurile gestionării deșeurilor.
Practic, acest cadru este implementat în vederea protecției mediului și a sănătății umane, subliniind necesitatea unei gestionări corecte a deșeurilor și a folosirii proceselor de reciclare și valorificare.
Această directivă se reflectă și în legislația din România, cu precădere în Legea nr 211/2011 privind regimul deșeurilor în care este stabilită ierarhia lor. Cadrul prevede măsurile necesare pentru:
Legislația impune numeroase monitorizării privind impactul generat de activitățile societăților asupra mediului, cu focus pe modalitatea de colectare selectivă și evidența exactă a gestiunii deșeurilor.
Conform legii 211/2011 privind regimul deșeurilor cu modificările și completările ulterioare și Hotărârii nr. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor, agenții economici au o obligația de a realiza raportări către autoritatea publică pentru protecția mediului în privința tipurilor și cantității de deșeuri din momentul generării până la cel de valorificare sau de eliminare.
Având în vedere reglementările de mediu actuale, este primordial ca o activitate economică să fie realizată în baza unui management sigur și eficient al deșeurilor.
Indiferent dacă agentul economic are sau nu obligația de a deține autorizatie de mediu, acesta trebuie să se asigure că gestionează în mod corespunzător deșeurile generate sau deținute.
Trebuie specificat că firmele care, prin activitatea efectuată generează efecte negative asupra mediului și dispun de un cod CAEN autorizabil au obligația conform legii, de a obține autorizația de mediu pentru a respecta măsurile prevăzute de legislația națională de mediu. Așadar, nu toți agenții economici care generează deșeuri din activitatea prestată au nevoie de autorizație de mediu.
În situația în care nu este generator de deșeuri, dar compania realizează activități de producție, de import sau achiziționează intracomunitar, aceasta are obligația de a depune declarații la Administrația Fondului pentru Mediu.
Practic, în funcție de activitatea întreprinsă, firma are de îndeplinit mai multe obligații, cu contribuții fiscale către AFM. Declarațiile AFM se depun pentru:
Nu este necesară o declaratie mediu pentru operatorii economici care:
În concluzie, legislația din România privind protecția mediului este complexă și impune obligații ce trebuie respectate de firmele din România, contribuind astfel la îmbunătățirea calității mediului.