Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum gestionezi constipaţia la bebeluşii hrăniţi cu lapte praf?

Bebeluşii hrăniţi cu lapte praf sunt mult mai predispuşi constipaţiei decât bebeluşii hrăniţi cu lapte matern. Părinţii care prepara formula de lapte praf mai concentrată decât este necesar, cu siguranţă îşi vor supune copiii riscului de a se constipa mult mai tare decât bebeluşii hrăniţi cu lapte matern sau cu lapte praf preparat în mod corespunzător.

Ce este constipaţia la bebeluşi şi cum poate fi recunoscută de către părinţi?

Adesea, părinţii greşesc atunci când consideră că bebeluşii lor sunt constipaţi numai pentru că aceştia nu au scaun zilnic. Sunt situaţii în care bebeluşii pot să nu aibă scaun câteva zile, şi tot să nu fie constipaţi. Constipaţia este eliminarea dificilă şi foarte dureroasă a scaunelor după o perioadă mai lungă de timp. Unii bebeluşi pot să nu aibă scaun chiar şi două săptămâni. În mod normal, până la vârsta de 1 an, bebeluşii pot avea scaun chiar după fiecare masă, însă sunt şi bebeluşi care au scaun la o zi sau două, în funcţie de metabolismul lor.

Frecvenţa scaunului depinde de cantitatea de lichide consumată, de tipul de hrană administrată, de metabolism sau de activitatea sa în timpul zilei. Părinţii pot recunoaşte un bebeluş constipat atunci când acesta:

  • are un număr mic de scaune, mai mic faţă de cel obişnuit şi mai puţin frecvent;
  • are scaune foarte tari şi foarte dureroase;
  • are dureri de burtica mari care se manifestă prin gaze, plâns şi senzaţia de disconfort;

·  are abdomenul tare;

  • refuză biberonul şi mâncarea, nu are pofta de mâncare.

Cum pot gestiona părinţii constipaţia bebeluşului hrănit cu lapte praf?

Gestionarea constipaţiei la bebeluşi este destul de dificilă pentru părinţii care se văd în imposibilitatea de a-i ajuta pe cei mici. Înainte de a apela la un medic sau la medicamente alopate sau naturiste menite să trateze constipaţia, este important ca părinţii să ştie că pot să:

  • facă un masaj pe burtică, în mod gentil, blând, în sensul acelor de ceasornic, pentru a ajuta eliminarea materiilor fecale;
  • oferi bebeluşului un aport mai mare de lichide şi, dacă este diversificat un aport mai mic de hrană care constipa;
  • face bebeluşului o baie călduţă;
  • ajută bebeluşul să elimine materiile fecale prin practicarea “bicicletei”.

Se recomandă oferirea unei formule speciale de lapte praf ce are rolul de a facilita tranzitul intestinal al copiilor hrăniţi în acest mod prin creşterea volumului scaunelor. Formulele de lapte praf pentru bebeluşii constipaţi conţin săruri de magneziu cu efect laxativ, fier şi acizi graşi, proteine parţial hidrolizate din zer şi un amestec special de lipide. Acest lapte praf stimulează intestinul în mod protector pentru a ajuta la formarea scaunului, susţinând totodată dezvoltarea florei intestinale sănătoase.