Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Efectele consumului de cafea asupra inimii – când este contraindicata şi ce cantitate nu este periculoasă?

Consumul de cafea nu prea este recomandat cardiacilor, cu atât mai puţin copiilor, adolescenţilor, celor care suferă de anumite afecţiuni care, în combinaţie cu consumul de cafea ar putea pune în pericol sănătatea. Pentru multe persoane, cafeaua este nelipsita dimineaţă sau în timpul zilei dar, de multe ori este asociată aritmiilor şi fibrilaţiilor atriale din cauza proprietăţilor vasodilatatoare şi stimulante, printre multe alte efecte. Aceste proprietăţi pe care le au preparatele din cafea boabe sunt cunoscute ca având rolul de a înrăutăţi simptomele bolilor cardiovasculare, astfel încât medicii cardiologi au decis interzicerea aportului de cafea în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare.

Consumul moderat de cafea şi efectele asupra sănătăţii inimii

Cafeaua conţine numeroşi compuşi chimici, cum ar fi cofeina, potasiu, niacina, magneziu şi tocoferol, dintre care cofeină are numeroase efecte şi mecanisme de acţiune asupra ţesutului vascular, stimulând producţia de oxid nitric ce este difuzat la nivelul celulelor netede vasculare, producând vasodilatatie.

Cofeina are şi proprietatea de a eliber corticosteroizi, are efecte renale de diureza şi natriureza, inhibând fosfodiesteraza. Consumul moderat de cafea nu prezintă efecte negative asupra vaselor de sânge. Concret, datorită faptului că efectele asupra tensiunii se manifestă timp de 3 ore, acestea nu afectează vasele pe termen lung, ci au chiar efecte benefice asupra inimii. În mod surprinzător, o ceaşcă sau două de cafea naturală, slabă, consumată zilnic, poate avea efecte benefice asupra inimii.

Din punct de vedere al tensiunii arteriale, cofeină are proprietăţi psihoactive pentru creier, conferind un impuls tensiunii arteriale, fiind o substanţă ce determina creşterea tensiunii cu până la 5 mmHG. În cazul persoanelor hipertensive, efectele se simt foarte uşor, creşterea având loc pe termen scurt, iar efectele pier după 3 ore. Dacă persoanele în cauză nu consuma cafea foarte des, se poate produce creşterea tensiunii arteriale sistolice pe termen scurt cu până la 10 unităţi.

Aritmiile şi consumul de cafea

Cercetările în domeniul medical realizate până la momentul actual arată că nu sunt suficient de multe dovezi care să ateste efectele negative ale consumului de cafea asupra sănătăţii inimii. De asemenea, nu sunt suficiente dovezi care să ateste că aportul de cofeină are efecte aritmogene, dar se recomandă ca aceste persoane, ce ştiu că suferă de boli cardiovasculare şi aritmii sa limiteze consumul de cafea. 

Cofeina stimulează intensitatea contracţiilor inimii, facilitând eliberarea de hormoni naturali ce acţionează asupra inimii stimulând eliberarea de norepinefrina ce produce efecte similare cu adrenalina. După consumul unei cantităţi mari de cofeină, poate creşte cantitatea de calciu intracelular la nivelul inimii, ceea ce poate afecta acţiunea de pompare a inimii, iar în combinaţie cu stressul, se poate ajunge la creşterea tensiunii sistolice şi diastolice.

De asemenea, nu se recomandă consumul de cafea imediat după antrenamentele fizice sau înainte de acestea, pentru că poate avea efecte adverse, blocând receptorii de adenozina şi abilitatea arterelor de a îmbunătăţi fluxul sanguin ca şi răspuns la nevoile organismului în timpul activităţii fizice. Dacă nu este consumată în cantităţi mari, cafeaua nu are efecte negative asupra sănătăţii inimii.