Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hidroizolaţia terasei – când este necesară şi cum se efectuează?

Terasele sunt construcţii deschise poziţionate la nivelul unui etaj sau peste ultimul nivel. Terasele pot fi circulabile sau necirculabile, de tip acoperiş sau terase verzi. Terasele sunt expuse la intemperii în mod prelungit, de aceea lucrările de hidroizolatii terase sunt absolut necesare, complete şi sustenabile. Este important că aceste lucrări să fie impermeabile, rezistente la temperaturi negative şi la agenții de mediu, sustenabile la temperaturi pozitive.

Hidroizolaţia terasei circulabile vs. necirculabile

Deşi în cazul teraselor nu se aplică lucrările de izolatii cu spuma poliuretanica, ci cu poliuree, este important ca proprietarii să cunoască unele lucruri importante legate de:

  • hidroizolaţia pentru terase şi logii. Hidroizolaţia teraselor circulabile reprezintă modalitatea de izolare a teraselor ce se aplică deasupra termoizolaţiei. Concret, se aplică un strat de membrana bituminoasă, după care se toarnă sapa de panta, iar deasupra se aplică un strat nou de hidroizolaţie biocomponenta. După ce se aplică al doilea strat de hidroizolaţie, se montează placajul ceramic. Terasele cu suprafețele mari circulabile sunt izolabile cu ajutorul unei companii de specialitate;
  • hidroizolaţia pentru terasele necirculabile, o excelentă varianta de izolare a teraselor care se realizează deasupra termoizolaţiei. Acestea sunt cele mai des întâlnite tipuri de terase, fiind hidroizolate cu membrana bituminoasă protejată de nisip, pietriş şi ardezie. Aceste metode de protecţie sunt ideale împotriva razelor UV.

Alegerea temeinică a materialului şi realizarea detaliilor pregăteşte cu grijă terenul pentru o durată de viaţă lungă. În vederea prevenirii deteriorării premature, este necesară cunoaşterea precisă a tensiunilor la care este supusă terasa:

  • temperatura – variaţiile de temperatură, temperaturile şoc şi diferenţele mari de temperatură în spaţii restrânse sunt criterii semnificative;
  • solicitări mecanice – în care intră deplasările clădirii şi deviaţiile mari ale structurii de susţinere, solicitările de presiune şi oscilaţiile şi vibraţiile la construcţiile de acoperiş uşor;
  • influenţele mediului – în care sunt incluse aburul, ploaia, zăpadă, grindină, apa stagnantă, radiaţiile UV, expunerea chimică şi murdăria.

Rolul hidroizolaţiei terasei de la parter

Terasa de la parter este un spaţiu foarte important al oricărei locuinţe, care, la fel ca orice alt spaţiu ce deserveşte accesul în locuinţă, necesita un sistem de hidroizolaţii performant. Este important de ştiut că această alegere are consecinţe ce se resimt pe mai multe direcții, de la deteriorarea construcţiei şi apariţia igrasiei şi mucegaiului datorită umezelii în exces, factori care pun în pericol siguranţa şi sănătatea locatarilor.

Pentru a preveni efectele nedorite ale infiltraţiilor, sunt necesare măsuri suplimentare luate înainte de a se trece la finisarea cu gresie.