Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Erupţia măselei de minte poate provoca inflamaţie la nivelul gingiei iar procesul de creştere este lent şi dureros. Fiind ultimele măsele care apar acestea pot să modifice structura celorlalţi dinţi producând malpoziţii. Riscul de complicaţii şi infecţie la maseaua de minte este dat de erupţia dificilă în spaţiu limitat şi faptul că igiena este îngreunată de poziţionarea acestor molari. De cele mai multe ori, inflamaţia şi procesul de creştere neadecvat determină eliminarea acesteia încă de la primele semne de afecţiune.
Infecţia la măseaua de minte poate apărea din mai multe motive după cum urmează:
– măsea de minte cariată;
– măseaua de minte este spartă în urma unor accidente;
– măseaua de minte este inclusă şi se dezvoltă sub gingie;
– nu ajungi corect cu periuţa de dinţi la măseaua de minte;
– măseaua de minte este strâmbă şi a determinat goluri între ea şi dinţii din faţa ei, unde s-au adunat resturi care au dus la afectarea rădăcinii şi peretelui dentar.
Măseaua de minte erupe lent, iar senzaţia de inflamare şi disconfort poate fi ameliorată prin compresii cu ceai sau administrare de calmante. Aceste tipuri de măsele au un rol redus în procesul de masticaţie, putând fi eliminate sau lăsate să erupă în funcţie de natura poziţionării şi impactul pe care îl are asupra maxilarului. În timpul erupţiei pot să apară infecţii, chisturi, răni sau înghesuiri dentare, dureri de cap sau alte tipuri de presiuni asupra organelor apropiate (ochi, nas, urechi). Medicul stomatolog poate observa anumite deviaţii ale măselei de minte şi poate propune soluţionarea cea mai avantajoasă în funcţie de simptomatologia manifestată.
Între gingie şi partea de măsea ieşită parţial se poate acumula o serie de resturi alimentare greu de îndepărtat prin igienă creându-se astfel un mediu prielnic de dezvoltare a bacteriilor ce favorizează infecţia. Organismul răspunde prin diferite simptome la infecţia instalată: durere, umflătură localizată, frisoane, febră, inflamarea ganglionilor, puroi. Infecţia la maseua de minte se poate trata medicamentos pentru a fi ţinută sub control, după resorbţie urmând ca medicul dentist să facă o radiografie şi să intervină pentru extracţia molarului în caz de necesitate.
Procedura stomatologică pentru extracţia măselei de minte cuprinde următoarele etape:
– anestezie locală sau generală în funcţie de necesitate;
– extracţia măselei folosind un instrumentar mai specializat în funcţie de caz;
– coasere dacă este cazul şi oprirea sângerării;
– medicamentaţie prescrisă în caz de necesitate;
– control periodic pentru a observa procesul de vindecare care se poate întinde până la 6 luni, în funcţie de organism şi igiena aplicată.
Procedura poate dura mai mult sau mai puţin în funcţie de complexitatea de lucru generată de înfundătura în care se dezvoltă maseaua de minte. După extracţie pot apărea sângerări abundente, amorţire a maxilarului, umflături şi risc de infecţie dacă nu se ţine cont de indicaţiile primite de la medic privind alimentaţia şi igienă.