Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Pandantivul – Descoperă tainele din spatele acestei bijuterii

Orice persoană, indiferent dacă este sau nu adepta bijuteriilor, deține în colecția sa cel puțin un pandantiv, de cele mai multe ori atașat de un lănțișor. Unele dintre aceste persoane își schimbă pandantivul în funcție de ținută sau de starea de spirit, în timp ce altele aleg unul într-un model deosebit, cu o simbolistică aparte, pe care îl poartă mereu. 

Pentru oricare dintre aceste variante ar opta, ambele sunt corecte. Adesea, pandantivul reprezintă un anumit obiect, simbol, fiecare dintre acestea având o anumită semnificație. 

Pandantivul și evoluția sa 

Egiptul Antic și faraonii sunt cei care au pus bazele bijuteriilor moderne. Purtat pentru a simboliza statutul social, pandantivul era una dintre bijuteriile pe care egiptenii antici o fabricau.

De asemenea, în Antichitate, pandantivele erau purtate și din alte considerente:

  • fie că era vorba despre amuletă, ce avea rolul de a proteja împotriva vrăjilor și pericolelor;
  • fie că avea rol de talisman, cu puteri supranaturale;
  • ori chiar de medalion, în interiorul căruia puteau fi păstrate mici obiecte de valoare sau periculoase. 

De aceea, pandantivele se adresau:

  • Nobililor, care le purtau și sub formă de bijuterii;
  • Clericilor, care purtau la gât lănțișoare din aur sau din sfoară, cu o cruciuliță realizată fie din același material, fie din lemn (în funcție de religie și de gradul pe care aceștia îl aveau în comunitatea religioasă). 

În timp, acestea au fost integrate în stilul de viață al oamenilor, devenind un accesoriu obișnuit chiar și pentru oamenii de rând. Cel mai popular exemplu din epoca Victoriană (1837-1901) este medalionul ce conținea chipul unei persoane dragi. Treptat, însă, acestea au început să capete o atenție deosebită, mai ales că oamenii au început să poarte modele tot mai diverse, în crearea lor fiind folosite și pietre prețioase. 

În prezent, modelele de pandantive sunt foarte variate, cei care trec pragul unui magazin de bijuterii din aur găsind cu siguranță, unul pe placul lor, indiferent că preferă un pandantiv mic și elegant sau unul voluminos sau cu un design deosebit. 

Cele mai populare pandantive și simbolurile acestora

Datorită diversificării modelelor și tipurilor de pandantive, care a avut loc ca urmare a evoluției și schimbărilor reprezentate de modă, pe piață sunt disponibile pandantive sub forme diferite și chiar neobișnuite. De cele mai multe ori, acestea au și o simbolistică aparte, printre cele mai populare fiind: 

  • Copacul vieții – deși este un simbol foarte vechi, acesta a devenit popular în ultima perioadă, datorită faptului că simbolizează speranță și putere, precum și relațiile cu persoanele din jur, cu Divinitatea și cu natura;
  • Fluturele – un pandantiv foarte apreciat de femeile romantice, fluturele simbolizează echilibru și armonie, dar și o viață lungă;
  • Simbolul crucii – acesta este simbolul creștinismului și al legăturii cu Divinitatea.