Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

10 retete de la bunica

Reteta 1: Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare este o reteta traditionala romaneasca, transmisa din generatie in generatie. Este un preparat care combina gustul bogat al carnii tocate cu prospetimea legumelor. Se spune ca bunica mea obisnuia sa ne pregateasca aceasta ciorba in weekend-urile reci de iarna, cand toata familia se strangea in jurul mesei. Ingredientele simple si tehnica de preparare fac din aceasta ciorba un preparat usor de realizat si extrem de gustos.

Incepem prin a pregati perisoarele. Avem nevoie de aproximativ 500 de grame de carne tocata, de preferinta amestec vita si porc, pentru a obtine un gust echilibrat. Se adauga un ou, o ceapa mica tocata marunt, o lingura de orez spalat si un praf de sare. Amestecam bine toate ingredientele si formam perisoare de marime potrivita. Intr-o oala mare, punem la fiert un litru de apa cu putina sare si adaugam perisoarele formate. Le lasam sa fiarba pana cand se ridica la suprafata.

In timp ce perisoarele fierb, pregatim legumele. Avem nevoie de doi morcovi, o radacina de patrunjel, un pastarnac si o jumatate de telina, toate tocate marunt. Intr-o tigaie incinsa cu putin ulei, calim legumele pentru cateva minute, apoi le adaugam in oala cu perisoare. Lasam totul sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Dupa acest timp, adaugam 200 ml de suc de rosii sau bors de putina pentru un gust acru.

La final, adaugam sare si piper dupa gust si, pentru un plus de aroma, cateva frunze de leustean proaspat tocate. Ciorba de perisoare se serveste fierbinte, alaturi de o lingura de smantana si, eventual, ardei iute pentru cei care prefera preparatele picante. Aceasta reteta este nu doar delicioasa, dar si consistenta, potrivita pentru pranzul sau cina in familie.

Reteta 2: Sarmale in foi de varza

Sarmalele sunt un alt preparat traditional romanesc, nelipsit de pe mesele de sarbatoare. Reteta bunicii include carne tocata, orez si mirodenii, toate impachetate cu grija in foi de varza murata. Acest preparat necesita rabdare si atentie la detalii, dar rezultatul final merita intotdeauna efortul depus.

Incepem prin pregatirea umpluturii. Intr-un castron mare, amestecam 700 de grame de carne tocata de porc cu 150 de grame de orez, doua cepe tocate marunt si o lingurita de cimbru uscat. Adaugam sare, piper si, pentru un plus de aroma, o lingura de boia dulce. Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem o compozitie omogena.

Urmatorul pas este pregatirea foilor de varza. Daca folosim varza murata, o desfacem cu grija in foi si le clatim sub un jet de apa rece pentru a indeparta excesul de sare. Daca varza murata nu este disponibila, putem utiliza varza proaspata, pe care o oparim cateva minute in apa clocotita pentru a o face mai maleabila.

Pe fiecare foaie de varza, punem o lingura de umplutura si rulam strans, avand grija sa impachetam capetele pentru a preveni desfacerea in timpul gatirii. Intr-o oala mare, asezam un strat de foi de varza pe fund, apoi aranjam sarmalele in straturi. Printre ele, putem adauga bucati de kaizer sau costita afumata pentru un gust mai intens. La final, acoperim cu restul de varza si turnam deasupra apa sau bors de putina, pana sunt acoperite complet.

Fierbem sarmalele la foc mic timp de aproximativ doua ore, adaugand apa daca este necesar. Sarmalele sunt gata atunci cand varza este moale si umplutura este bine patrunsa. Se servesc calde, alaturi de mamaliga si smantana. Aceasta reteta este o demonstratie a maiestriei culinare traditionale, un preparat care nu lipseste din meniul nici unei ocazii speciale.

Reteta 3: Tocanita de vitel cu cartofi

Tocanita de vitel cu cartofi este un preparat consistent si aromat, ideal pentru zilele friguroase. Aceasta mancare aduce aminte de copilarie si de mesele in familie, unde bunica ne rasfata cu preparatele ei delicioase. Secretul unei tocanite reusite consta in ingredientele proaspete si timpul de gatire, care permite ca toate aromele sa se intrepatrunda.

Incepem prin a pregati carnea de vitel. Avem nevoie de aproximativ 800 de grame de carne, pe care o taiem in cuburi potrivite. Intr-o cratita mare, incingem ulei si rumenim carnea pe toate partile. Acest pas este esential pentru a sigila sucurile in interiorul carnii, pastrand-o frageda si suculenta. Odata rumenita, scoatem carnea si o punem deoparte.

In aceeasi cratita, adaugam doua cepe mari, tocate marunt, si le calim pana devin translucide. Adaugam trei catei de usturoi zdrobiti, un ardei gras rosu taiat cubulete si doua morcovi felii, continuand sa calim legumele pana se inmoaie usor. Reintroducem carnea in cratita, amestecam si adaugam doua linguri de pasta de tomate, 500 ml de supa de vita si doua foi de dafin.

Lasam tocanita sa fiarba la foc mic timp de aproximativ o ora, acoperind cratita cu un capac, pentru a permite carnii sa se fraga bine. In acest timp, curatam si taiem in cuburi mari cinci cartofi. Dupa ce carnea este aproape gata, adaugam cartofii in cratita si continuam fierberea pentru inca 30 de minute sau pana cand cartofii sunt fragezi.

Pentru a finaliza preparatul, adaugam sare, piper si o mana de patrunjel proaspat tocat. Tocanita se serveste fierbinte, alaturi de paine proaspata pentru a putea savura sosul bogat. Aceasta reteta nu doar ca ofera o masa satioasa, dar este si un mod minunat de a aduce impreuna familia in jurul mesei.

Reteta 4: Placinta cu mere

Placinta cu mere este un desert clasic, indragit de toate generatiile. Reteta bunicii este simpla, dar rezultatul este mereu impresionant. Aroma intensa de scortisoara si mar copt transforma aceasta placinta intr-un desert perfect pentru orice ocazie. Ingredientele sunt usor de procurat, iar procesul de preparare este accesibil chiar si celor mai putin experimentati in bucatarie.

Incepem prin a pregati aluatul. Avem nevoie de 250 de grame de faina, 150 de grame de unt rece taiat cubulete, un praf de sare si doua linguri de zahar. Framantam rapid aluatul pana cand capata o textura nisipoasa, apoi adaugam doua linguri de apa rece pentru a-l lega. Aluatul obtinut il invelim in folie si il lasam la frigider timp de 30 de minute.

Intre timp, pregatim umplutura de mere. Avem nevoie de 1 kg de mere, pe care le curatam de coaja si samburi, apoi le taiem felii subtiri. Intr-un bol, amestecam merele cu 100 de grame de zahar, o lingurita de scortisoara si sucul de la o jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea. Lasam merele sa stea pentru a se combina aromele.

Dupa ce aluatul s-a racit, il impartim in doua parti egale. Intindem o parte pe fundul unei tavi de placinta, apoi adaugam umplutura de mere. Cealalta parte de aluat o intindem si o folosim pentru a acoperi placinta, sigiland bine marginile. Facem cateva taieturi mici pe suprafata placintei pentru a permite aburilor sa iasa in timpul coacerii.

Coacem placinta in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 45 de minute, pana cand aluatul capata o culoare aurie si umplutura de mere este bine coapta. Placinta cu mere se serveste calda sau rece, simpla sau alaturi de o cupa de inghetata de vanilie. Este un desert care incanta papilele gustative si aduce un strop de nostalgia copilariei in fiecare felie.

Reteta 5: Cozonac traditional

Cozonacul este un simbol al sarbatorilor de iarna, dar si al altor ocazii deosebite. Reteta bunicii pentru cozonac traditional include ingrediente simple, dar necesita multa rabdare si atentie. Fiecare etapa a prepararii contribuie la obtinerea unui cozonac pufos si aromat, de care sa ne bucuram alaturi de cei dragi.

Incepem prin a pregati maiaua. Intr-un bol, amestecam 50 de grame de drojdie proaspata cu doua linguri de zahar si 100 ml de lapte caldut. Adaugam doua linguri de faina si lasam maiaua sa creasca timp de aproximativ 15 minute, pana cand isi dubleaza volumul.

Intr-un alt bol mare, cernem 1 kg de faina si facem o gaura in mijloc. Adaugam maiaua crescuta, 300 ml de lapte caldut, 200 de grame de zahar, patru galbenusuri, 100 de grame de unt topit si coaja rasa de la o lamaie. Framantam aluatul pana devine elastic si nelipicios. Este important sa framantam cu rabdare timp de cel putin 30 de minute pentru a activa glutenul din faina, care va contribui la pufosenia cozonacului.

Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald pentru aproximativ doua ore sau pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp, pregatim umplutura. Putem folosi nuca macinata amestecata cu cacao si zahar, stafide sau rahat, in functie de preferinte. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in doua parti, pe care le intindem sub forma de foi. Pe fiecare foaie, intindem umplutura si rulam strans pentru a forma cozonacii.

Transfaram cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, ii acoperim si ii lasam la crescut pentru inca 30 de minute. Inainte de coacere, ii ungem cu un amestec de ou batut si putin lapte pentru a obtine o crusta aurie si lucioasa. Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 45-50 de minute. Cand sunt gata, ii lasam sa se raceasca in tavi inainte de a-i felia.

Cozonacul traditional este un desert care incanta prin aroma sa si textura pufoasa, fiind ideal pentru a fi impartasit in momentele speciale alaturi de familie si prieteni.

Reteta 6: Chiftele marinate

Chiftelele marinate sunt unul dintre acele preparate care imbina perfect gustul savuros al chiftelelor prajite cu sosul dulce-acrisor de rosii. Reteta bunicii pentru chiftele marinate este una pe care o pregatea deseori in zilele de duminica, cand toata familia era adunata la masa. Simplu de realizat, acest fel de mancare aduce o explozie de arome care satisface orice pofticios.

Pentru a pregati chiftelele, avem nevoie de 500 de grame de carne tocata, de preferinta amestec de vita si porc, pentru a obtine un gust bogat. Intr-un bol mare, amestecam carnea cu doua felii de paine inmuiata in lapte si stoarsa bine, un ou, o ceapa mica tocata marunt, doi catei de usturoi zdrobiti, sare si piper dupa gust. Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem o compozitie omogena.

Formam chiftele de marime potrivita si le prajim in ulei incins pana devin aurii pe ambele parti. Le scoatem pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. In timp ce chiftelele se prajesc, pregatim sosul. Intr-o cratita, incingem putin ulei si adaugam o ceapa mica tocata marunt. O calim pana devine translucida, apoi adaugam 400 ml de suc de rosii, o lingura de zahar si doua linguri de otet pentru a obtine gustul specific de dulce-acrisor.

Lasam sosul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 10 minute, apoi adaugam chiftelele prajite. Le lasam sa fiarba impreuna la foc mic pentru inca 15 minute, astfel incat chiftelele sa absoarba gustul sosului. La final, adaugam sare si piper dupa gust si o lingura de patrunjel tocat pentru un plus de prospetime.

Chiftelele marinate se servesc calde, alaturi de piure de cartofi sau orez. Acestea sunt o alegere excelenta pentru un pranz sau o cina delicioasa, aducand un strop de savoare traditionala in farfurie. Reteta nu doar ca este simpla, dar este si un mod minunat de a transforma ingrediente obisnuite intr-un preparat deosebit.

Reteta 7: Supa de gaina cu galuste

Supa de gaina cu galuste este un preparat reconfortant, ideal pentru a incalzi sufletele in zilele racoroase. Reteta bunicii pentru aceasta supa este una care s-a transmis cu drag din generatie in generatie, fiind apreciata pentru simplitatea si gustul sau inconfundabil. Ingredientele sunt putine, dar alese cu grija, pentru a obtine o supa limpede si aromata.

Incepem prin a pregati baza supei. Avem nevoie de o gaina proaspata, de preferat de curte, pentru a obtine un gust autentic. Taiem gaina in bucati si o punem intr-o oala mare cu aproximativ 3 litri de apa rece. Adaugam o ceapa intreaga, doi morcovi, o radacina de patrunjel, o jumatate de telina, toate curatate si taiate in bucati mari, precum si cateva boabe de piper si o foaie de dafin.

Lasam supa sa fiarba la foc mic, spumand-o periodic pentru a obtine un lichid limpede. Timpul de fierbere poate varia intre 1,5 si 2 ore, in functie de cat de tare este carnea. Supa este gata cand carnea este frageda si legumele sunt bine patrunde. Strecuram supa si o pastram fierbinte.

In timp ce supa fierbe, pregatim galustele de gris. Intr-un bol, batem doua oua cu un praf de sare, apoi adaugam incet aproximativ 100 de grame de gris, amestecand continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Compozitia trebuie sa fie pufoasa, dar nu lichida. Lasam amestecul sa se odihneasca pentru 10 minute inainte de a forma galustele.

Pentru a forma galustele, folosim o lingura inmuiata in supa fierbinte si luam cate putin din compozitie, formand galuste de marime medie pe care le punem in supa clocotita. Fierbem galustele la foc mic pentru aproximativ 10 minute, acoperind oala cu un capac, pana cand devin moi si pufoase.

Supa de gaina cu galuste se serveste fierbinte, adaugand la final patrunjel proaspat tocat pentru un plus de aroma. Este o supa care nu doar ca incalzeste trupul, dar aduce si o stare de bine, fiind o alegere perfecta pentru momentele in care dorim sa ne bucuram de o masa simpla, dar plina de gust.

Reteta 8: Iahnie de fasole

Iahnia de fasole este un preparat satios si plin de savoare, care face parte din bucataria traditionala romaneasca. Bun