Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

10 retete de prajituri de casa cu poze

Reteta 1: Prajitura cu mere si scortisoara

Prajitura cu mere si scortisoara este una dintre cele mai iubite deserturi de casa, datorita combinatiei perfecte dintre dulceata merelor si aroma inconfundabila a scortisoarei. Aceasta prajitura este perfecta pentru a fi servita atat la mic dejun cat si ca desert dupa o masa copioasa. Reteta este relativ simpla si nu necesita ingrediente complicate, astfel incat poate fi preparata de oricine, chiar si de cei mai putin experimentati in arta culinara.

Ingrediente: 4 mere mari, 200 g zahar, 250 g faina, 3 oua, 100 ml ulei, 100 ml lapte, 1 pliculet praf de copt, 2 lingurite scortisoara, un praf de sare. Optional, puteti adauga nuci sau stafide pentru un plus de savoare.

Mod de preparare: Incepeti prin a curata merele de coaja si a le taia in cubulete mici. Intr-un bol mare, bateti ouale cu zaharul pana cand amestecul devine spumos. Adaugati uleiul si laptele, amestecand in continuare. In alt bol, amestecati faina cu praful de copt, scortisoara si sarea. Turnati treptat ingredientele uscate peste cele lichide, amestecand in continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. La final, adaugati merele si, daca doriti, nucile sau stafidele. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 40 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Prof. Dr. Ionela Popescu, specialist in alimentatie si nutritie, recomanda aceasta prajitura nu doar pentru gustul ei deosebit, ci si pentru beneficiile pe care le aduce datorita merelor. "Merele sunt bogate in fibre si antioxidanti, iar scortisoara este cunoscuta pentru proprietatile ei antiinflamatorii si capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange," afirma Dr. Popescu.

Reteta 2: Negresa de casa cu ciocolata

Negresa este un desert clasic, care nu lipseste din nicio casa atunci cand vine vorba de prajituri de casa. Cu o textura usor umeda si un gust intens de ciocolata, negresa este o alegere excelenta pentru iubitorii de deserturi ciocolatii. Aceasta prajitura poate fi servita simpla sau alaturi de o cupa de inghetata de vanilie pentru o experienta culinara completa.

Ingrediente: 200 g ciocolata neagra, 200 g unt, 250 g zahar, 150 g faina, 4 oua, 1 pliculet praf de copt, un praf de sare, esenta de vanilie dupa gust.

Mod de preparare: Topiti ciocolata impreuna cu untul intr-un vas pe baie de aburi sau la microunde, amestecand constant pentru a obtine un amestec omogen. Intr-un bol mare, bateti ouale cu zaharul pana cand devin spumoase, apoi adaugati treptat amestecul de ciocolata topita si esenta de vanilie. In alt bol, amestecati faina, praful de copt si sarea, apoi incorporati-le treptat in compozitia lichida. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 30 de minute.

Negresa de casa este una dintre cele mai versatile prajituri, putand fi adaptata in functie de preferintele fiecaruia. Spre exemplu, puteti adauga nuci, alune sau chiar fructe deshidratate pentru un plus de textura si savoare. De asemenea, pentru o varianta mai sanatoasa, puteti inlocui o parte din zahar cu indulcitori naturali.

Reteta 3: Prajitura cu branza si stafide

Prajitura cu branza si stafide este un desert rafinat, care imbina perfect gustul bogat al branzei cu aroma dulce si usor acrisoara a stafidelor. Aceasta prajitura este ideala pentru iubitorii de deserturi cremoase si este relativ usor de preparat, fiind perfecta pentru orice ocazie speciala sau pentru o dupa-amiaza de rasfat.

Ingrediente: 500 g branza de vaci, 200 g zahar, 100 g stafide, 4 oua, 100 g faina, 1 pachet zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, un praf de sare.

Mod de preparare: Incepeti prin a hidrata stafidele in apa calduta pentru aproximativ 15 minute. Intr-un bol mare, mixati branza de vaci cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie pana cand obtineti o crema omogena. Adaugati ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Incorporati faina si sarea, amestecand usor. La final, adaugati stafidele scurse bine de apa. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 40-45 de minute.

Prajitura cu branza si stafide poate fi servita atat calda cat si rece, fiind la fel de delicioasa in ambele variante. Pentru un aspect mai festiv, puteti presara zahar pudra deasupra sau o puteti glazura cu un sos de fructe.

Reteta 4: Tiramisu de casa

Tiramisu este un desert italian renumit in intreaga lume pentru gustul sau fin si echilibrat. Aceasta prajitura nu necesita coacere, fiind perfecta pentru zilele calduroase de vara. Tiramisu-ul traditional este realizat cu piscoturi, cafea si crema de mascarpone, insa exista numeroase variante ale acestei retete, fiecare cu farmecul sau unic.

Ingrediente: 300 g piscoturi, 500 g mascarpone, 4 oua, 100 g zahar, 200 ml cafea tare, 50 ml lichior Amaretto, cacao pentru pudrat.

Mod de preparare: Incepeti prin a separa albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma tare, iar galbenusurile mixati-le cu zaharul pana devin o crema groasa. Incorporati mascarpone in galbenusuri, amestecand usor pentru a nu pierde din volum. Adaugati apoi albusurile batute spuma, amestecand cu grija. Intr-un bol adanc, amestecati cafeaua cu lichiorul Amaretto. Inmuiati rapid fiecare piscot in acest amestec si asezati-le intr-o tava, formand un strat de baza. Acoperiti cu crema de mascarpone si repetati operatiunea pana la epuizarea ingredientelor, avand grija ca ultimul strat sa fie de crema. Pudrati cu cacao si lasati tiramisu-ul la frigider pentru cel putin 4 ore inainte de a servi.

Dr. Marco Rossi, un cunoscut bucatar italian, afirma ca secretul unui tiramisu reusit consta in calitatea ingredientelor si in respectarea pasilor traditionali de preparare. "Cu ingrediente proaspete si un pic de rabdare, veti obtine un desert italian autentic, care va impresiona chiar si cei mai pretentiosi oaspeti," spune Dr. Rossi.

Reteta 5: Prajitura cu lamaie si mac

Prajitura cu lamaie si mac este o alegere revigoranta si delicioasa, perfecta pentru iubitorii de deserturi cu arome citrice. Combinatia dintre gustul dulce-acrisor al lamaii si textura crocanta a semintelor de mac face ca aceasta prajitura sa fie o delectare pentru papilele gustative.

Ingrediente: 200 g zahar, 200 g faina, 150 g unt, 4 oua, 100 ml lapte, 2 lamai, 50 g seminte de mac, 1 pliculet praf de copt, un praf de sare.

Mod de preparare: Incepeti prin a razui coaja celor doua lamai si a stoarce sucul acestora. Intr-un bol mare, mixati untul cu zaharul pana devin o crema pufoasa. Adaugati ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Incorporati coaja si sucul de lamaie, apoi adaugati treptat faina amestecata cu praful de copt si sarea. Adaugati laptele si semintele de mac, amestecand usor pana la omogenizare. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 35-40 de minute.

Prajitura cu lamaie si mac este ideala pentru a fi servita alaturi de o ceasca de ceai sau cafea. Pentru un aspect mai elegant, o puteti glazura cu un sos de lamaie si zahar pudra.

Reteta 6: Prajitura cu nuci si caramel

Prajitura cu nuci si caramel este un desert bogat si savuros, care imbina perfect aroma intensa a nucilor cu dulceata caramelului. Aceasta prajitura este perfecta pentru ocazii speciale, fiind un adevarat rasfat pentru iubitorii de deserturi cu fructe oleaginoase.

  • Ingrediente: 200 g nuci, 200 g zahar, 150 g unt, 4 oua, 200 g faina, 1 pliculet praf de copt, un praf de sare, 100 ml smantana pentru frisca.
  • Mod de preparare: Incepeti prin a carameliza zaharul intr-o cratita, adaugand treptat smantana pentru a obtine un caramel cremos. Lasati-l sa se raceasca.
  • Intr-un bol mare, mixati untul cu restul de zahar pana devin o crema pufoasa. Adaugati ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare.
  • Incorporati faina amestecata cu praful de copt si sarea, apoi adaugati nucile maruntite si caramelul racit. Amestecati usor pana la omogenizare.
  • Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 40 de minute.

Prajitura cu nuci si caramel este delicioasa atat calda cat si rece, iar pentru un plus de eleganta, o puteti presara cu nuci tocate sau fulgi de ciocolata.

Reteta 7: Prajitura cu iaurt si fructe de padure

Prajitura cu iaurt si fructe de padure este un desert usor si racoritor, perfect pentru zilele calduroase de vara. Combinatia dintre aciditatea fructelor de padure si cremozitatea iaurtului face ca aceasta prajitura sa fie o alegere ideala pentru cei care doresc un desert lejer si sanatos.

Ingrediente: 200 g iaurt, 150 g zahar, 150 g faina, 3 oua, 100 ml ulei, 1 pliculet praf de copt, un praf de sare, 200 g fructe de padure proaspete sau congelate.

Mod de preparare: Incepeti prin a bate ouale cu zaharul pana devin spumoase. Adaugati iaurtul si uleiul, amestecand bine. Incorporati treptat faina amestecata cu praful de copt si sarea, amestecand usor pentru a evita formarea cocoloaselor. La final, adaugati fructele de padure, amestecand usor pentru a nu le zdrobi. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 30-35 de minute.

Prajitura cu iaurt si fructe de padure poate fi servita simpla sau alaturi de o cupa de inghetata de vanilie, fiind la fel de delicioasa in ambele variante. Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti si vitamine, fiind un ingredient valoros in orice dieta sanatoasa.