Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Spațiul de depozitare: prietenul tăcut al caselor bine organizate

Ce bucurie mai mare decât să trăiești într-un spațiu corect amenajat, funcțional, ușor de gestionat și de curățat? Una dintre cele mai mari probleme, indiferent că locuim la casă ori la bloc, este gestionarea lucrurilor care se înmulțesc pe zi ce trece. Aici vorbim și de depozitarea lor în așa fel încât, la nivel estetic, să nu se resimtă aglomerarea. Prea multe lucruri formează impresia unui spațiu sufocant, care, la rândul lui, transmite o stare de spirit neplăcută. Așadar, alege pentru fiecare cameră câte un „artificiu” care să te scutească de problema depozitării la vedere. Iată ce să alegi și ce anume poți depozita.

În baie

Unele locuințe nu dispun decât de o singură baie, iar spațiul nu permite amenajarea de debara și, oricum, anumite produse dedicate spălării hainelor ar fi inutil de depozitat în alt loc decât cel în care speli. Tocmai de aceea, un dulap masina de spalat este soluția care îmbină utilul și esteticul, inclusiv în moduri pe placul designerilor.

Pentru a te putea bucura cu adevărat de spațiu, alege un dulap cât mai aproape de tavan, atât cu uși, pentru a ascunde conținutul, cât și cu o margine deschisă, eventual cu rafturi, pentru a lăsa la vedere o plantă, o oglindă sau chiar o lumânare parfumată, care să se asorteze cu tonurile gresiei și ale robinetelor. 

În bucătărie

În general, bucătăriile sunt concepute tocmai din dorința de a depozita chiar mai mult decât în orice debara sau zonă adiacentă a casei. Se presupune că, atunci când ai nevoie de o tigaie anume sau de un condiment, acestea ar trebui să fie la îndemână. Dacă nu ești adepta bucătăriilor care acoperă inclusiv accesoriile sau plita/hota, ceea ce conferă un aspect elevat, dar care nu mai seamănă a bucătărie, alege să folosești fiecare colțișor disponibil. 

Discută cu cel care îți realizează mobila și spune-i că vrei să utilizezi și colțurile în mod eficient. Astfel, el va ști să instaleze o ușă specială și să modifice dimensiunile și utilitatea rafturilor (poate inclusiv să le facă tip carusel – le rotești și alegi ce îți trebuie printr-o singură mișcare). În plus, buna organizare este cheia succesului, când vine vorba de gătit-viteză, așa că, într-o zonă îngustă, pe care în mod normal ai considera-o spațiu pierdut, instalează un jolly. Este vorba de acele rafturi pe care poți depozita sticluțe cu uleiuri sau condimente și care se comportă ca un sertar propriu-zis, doar că pe verticală. 

Living

Știm deja varianta mobilei de living care adăpostește lucruri dintre cele mai diverse – de la veselă și tacâmuri, până la cărți sau îmbrăcăminte pentru sezonul de iarnă (pentru că este voluminoasă). Pentru a te putea desfășura în voie, în caz că vine vorba de un spațiu relativ limitat, găsești la prețuri avantajoase (și cu un aspect foarte modern) mese pliabile sau rabatabile, care să fie extinse doar la nevoie. Desigur, ar fi indicat să alegi o culoare care să se potrivească și cu restul mobilierului. 

O altă configurație de succes, de data aceasta, pentru canapea, este varianta cu ladă de depozitare. Poți pune într-o astfel de ladă de la lenjeriile dedicate musafirilor până la decorațiunile pentru următorul sezon de iarnă – nu le vei simți prezența și nici nu se va depune praful peste ele. Așa, vei economisi spațiul din boxă, pe care îl vei putea folosi la altceva.

Dormitor

În zona de somn, unde odihna trebuie să vină și din atmosfera degajată, dulapurile sunt cele mai bune instrumente, când vine vorba de utilizarea corectă a spațiului. Dacă simți că ai spații nefolosite, nu ezita să faci câteva modificări și să le dai o utilitate. Ia în calcul varianta cu mobila până la tavan și vei vedea că, în combinație cu sacii pentru vidat, în care să pui ce ai mai voluminos, s-ar putea chiar să îți mai rămână loc. 

Altă variantă este cea a sertarelor de sub pat, ideale pentru lenjerii, pilote, pături pufoase și chiar lenjerie de corp. Alege spațiile de depozitare în funcție de volumul obiectelor și nu uita să aerisești totul, pentru prospețime constantă. 

Atunci când ținem la lucrurile ce ne aparțin, ne putem confrunta cu fenomenul aglomerării. Tocmai de aceea, în astfel de situații este bine ca, în limita posibilităților, să adăugăm spații de depozitare inovative și eficiente. În plus, un alt bun exercițiu este acela al selectării lucrurilor care nu mai sunt folositoare și donarea/reciclarea lor. Dacă nu ai folosit un obiect timp de 5 ani, cel mai probabil nu mai ai nevoie de el și irosești un spațiu important. Alege să păstrezi ceea ce într-adevăr folosești și, cel mai probabil, asta îți va îmbunătăți modul de depozitare al obiectelor rămase. 

Sursa Foto: Pixabay