Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Studiu: de câte panouri solare este nevoie pentru a satisface cererea de energie electrică de pe tot globul

Panourile solare de pe acoperiș sunt, la nivel global, cu până la 79% mai accesibile decât acum 11 ani. Aceste costuri în scădere au făcut ca sistemele fotovoltaice solare de pe acoperiș să fie și mai atractive pentru gospodăriile și întreprinderile care doresc să-și reducă dependența de rețelele electrice, diminuând în același timp amprenta de carbon.

Dar există suficiente suprafețe pe acoperiș pentru ca această tehnologie să genereze energie accesibilă, cu emisii scăzute de carbon pentru toți cei care au nevoie de ea? Până la urmă, nu doar oamenii care dețin case și doresc să-și reducă facturile au nevoie de soluții ca aceasta. Aproximativ 800 de milioane de oameni, la nivelul întregii planete, nu au acces la electricitate.

Un studiu publicat în Nature Communications prezintă o evaluare globală referitoare la câte panouri solare de acoperiș am avea nevoie pentru a genera suficientă energie regenerabilă pentru întreaga lume – și unde ar trebui să le instalăm. Studiul a fost primul de acest gen care a oferit o hartă atât de detaliată a potențialului solar global al panourilor de acoperiș, evaluând:

  • suprafața acoperișurilor;
  • cât de mult acoperă lumina solară, de la nivelul orașelor până la cel al continentelor.

Cercetătorii au descoperit că am avea nevoie de doar 50% din acoperișurile lumii să fie acoperite cu panouri solare pentru a furniza suficientă energie electrică pentru a satisface nevoile anuale.

Metoda de cercetare a studiului

S-a conceput un program care a încorporat date de la peste 300 de milioane de clădiri și s-au analizat 130 de milioane de km² de teren – aproape întreaga suprafață a planetei. Astfel, s-a estimat câtă energie ar putea fi produsă din cele 0,2 milioane km² de acoperișuri prezente pe acea suprafață, o zonă aproximativ de aceeași dimensiune ca Marea Britanie.

Apoi s-a calculat potențialul de generare a energiei electrice de pe aceste acoperișuri în funcție de locația lor. În general, acoperișurile situate la latitudini mai mari, cum ar fi nordul Europei sau Canada, pot varia cu până la 40% în potențialul lor de generare de-a lungul anului, datorită diferențelor mari de însorire între iarnă și vară. Cu toate acestea, acoperișurile din apropierea Ecuatorului variază de obicei doar în potențialul de generare cu aproximativ 1% de-a lungul anotimpurilor, deoarece cantitatea de lumină solară este mult mai consistentă.

Acest lucru este important deoarece variațiile mari ale puterii soarelui de la o lună la alta pot avea un impact semnificativ asupra fiabilității energiei electrice solare în acea regiune. Asta înseamnă că locurile în care cantitatea de lumină solară fluctuează necesită soluții de stocare a energiei, ceea ce presupune creșterea costurilor cu electricitatea.

Concluziile studiului

Rezultatele studiului au scos în evidență trei potențiale zone cheie pentru producția de energie solara pe acoperiș: Asia, Europa și America de Nord.

Dintre acestea, Asia pare cea mai ieftină locație pentru a instala panouri. În țări precum India și China, un kilowatt oră (kWh) de energie electrică (aproximativ 48 de ore de utilizare a laptopului) poate fi produs pentru doar 0,05 penny (1 penny fiind 1/100 dintr-o liră sterlină britanică). Acest lucru se datorează costurilor ieftine de fabricație a panourilor, precum și climatului mai însorit.

Totodată, cele mai costisitoare țări pentru implementarea energiei solare pe acoperiș sunt SUA, Japonia și Marea Britanie. Europa deține calea de mijloc, cu costuri medii pe continent de aproximativ 0,096 p/kWh.

Panourile solare de pe acoperiș arată ca și cum ar fi la fel de utile în zonele cu populație scăzută, precum ar fi în centrele urbane. Pentru cei care locuiesc în zone îndepărtate, panourile ajută la completarea sau chiar înlocuirea aprovizionării de la rețelele locale potențial nefiabile. Iar pentru cei din orașe, panourile pot reduce semnificativ poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili pentru energie.