Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Previne retenția urinară! Află aici totul despre schimbarea sondelor urinare în confortul casei tale!

La ora actuală există o varietate de servicii medicale care pot fi oferite la domiciliu din partea unei echipe calificate. Acestea sunt foarte utile, în special pentru cei care nu se pot mișca sau care suferă de diferite afecțiuni ce le împiedică deplasarea la spital. Serviciile de asistență medicală la domiciliu prezintă variate beneficii. Este posibil să eviți timpul de așteptare, aglomerația, deplasarea la spital și multe altele. Cel mai de preț lucru este sănătatea, iar oricine poate beneficia de asistență medicală la domiciliu prin intermediul acestor servicii unice. 

    În cazul afecțiunilor genito-urinare, introducerea unei sonde sau a unui cateter în vezica urinară prin intermediul uretrei este cunoscută sub numele de sondare vezicală. Acest proces permite comunicarea între interiorul vezicii și exteriorul acesteia. Procesul este realizat pentru a colecta o cantitate de urină pentru examenele de laborator sau pentru a identifica modificări patologice ale uretrei și vezicii urinare. Sondele urinare pot fi foarte utile atât pentru pacienții spitalizați cât și pentru cei care au nevoie de îngrijire la domiciliu, ca terapie pentru a ameliora retenția urinară. Acest articol îți prezintă ce este sonda urinară, circumstanțele în care este utilizată și de ce trebuie schimbat acest dispozitiv.

Iată ce ar trebui să știi despre schimbarea acestor sonde

În comparație cu trecerea la spital pentru o intervenție precum aceasta, schimbarea sondelor la domiciliu diminuă însemnat riscul infecțiilor intraspitalicești și stresul pacientului. Schimbarea sondei urinare este efectuată la directiva medicului. Cu toate acestea, dacă simptomele tale indică o infecție urinară sau un blocaj la nivelul sondei, este indicat să contactezi medicul pentru o evaluare și diverse recomandări. Acest lucru indică faptul că este momentul ca sonda urinară să fie schimbată. În ce constă un serviciu de schimbare sondă urinară la domiciliu, dar și în ce condiții trebuie schimbată aceasta poți afla pe site-ul TruMed.ro.

●  Dacă temperatura corporală depășește 38 grade Celsius

Corpul funcționează optim la aproximativ 37 de grade Celsius. Fiecare individ poate avea temperatura individuală „normală” a corpului puțin mai mare sau mai mică decât media. Folosește mereu un termometru digital pentru a-ți verifica temperatura ta și pe a celor dragi. Din cauza riscului de expunere sau consum de mercur, termometrele din sticlă au fost progresiv eliminate și nu mai sunt recomandate.

● Te confrunți cu dureri abdominale de intensitate crescută

Cele mai întâlnite tipuri de durere sunt cele abdominale. Acestea pot acute, puternice și de intensitate considerabilă, ceea ce face ca pacientul să se sperie și să caute asistență medicală imediată. De asemenea, aceste dureri pot fi surde, progresive și ușor de tolerat.

● Urina are culoarea roșie sau dacă sesizezi cheaguri de sânge

Hematuria este considerată o urgență de diagnostic datorită factorilor etiologici, iar tratamentul se alege în funcție de afecțiunea de prim ordin.

● Există urină în cantitate redusă sau deloc la nivelul pungii colectoare

Formarea și eliminarea urinei sunt fundamentale în reglarea volemiei sanguine, menținerea echilibrului electroliților și eliminarea substanțelor dezasimilate, toxice din metabolismul proteic.

● Urina prezintă un miros distinct

Urina este de obicei suficient de diluată pentru a nu avea miros sau doar pentru a fi vizibilă.  Deshidratarea sau o infecție a tractului urinar pot fi cauzele mirosului înțepător de urină.

● Există scurgeri la nivelul sondei urinare

Scurgerile în jurul sondei urinare au loc în urma spasmelor vezicale, eliminării dificile a materiilor fecale sau când este blocată sonda.

În concluzie, fiecare sonda urinară, indiferent dacă este utilizată pentru prima dată sau pe termen lung, oferă beneficii semnificative pacientului. Asigură-te că medicul sau asistentul medical îți oferă toate informațiile cu privire la utilizarea sondei urinare acasă.

SURSĂ FOTO: Freepik.com