Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum te protejezi de gripă? 13 sfaturi de care să ții cont

Vaccinul antigripal reprezintă principala metodă de prevenție, datorita nivelului ridicat de eficiență. Acesta contribuie la reducerea șanselor de contractare a virusului, are rol în ameliorarea simptomelor, precum și în prevenirea formelor severe sau a complicațiilor.

Se face pe finalul toamnei, deoarece ulterior are loc sezonul gripal și este bine ca organismul să fie pregătit. Aceasta este principala metodă prin care te poți apăra de virusul gripal. Iată care sunt și alte metode prin care se poate preveni gripa!

Norme de igienă

Pe lângă vaccinarea antigripală anuală există și alte metode de prevenție a gripei. Igiena corespunzătoare este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la prevenirea gripei.

  • Este necesară spălarea mâinilor cu apă și săpun. De asemenea, se pot folosi substanțe dezinfectante. Persoanele cu diferite alergii pot utiliza geluri cu proprietăți hipoalergenice.
  • Este important să eviți să îți atingi fața dacă nu ți-ai dezinfectat mâinile în prealabil. Microbii se răspândesc foarte ușor atunci când pui mâna la ochi, nas și gură.
  • Efectuarea frecventă a dezinfectării obiectelor de uz personal care sunt folosite des, precum și a altor suprafețe. De exemplu, telefonul, cheile, mânerele, tastatura, mouse-ul.

Stil de viață

Stilul de viață influențează nivelul imunității și, implicit, al modului în care are loc prevenția împotriva virusului gripal. Iată ce este bine să ai în vedere:

  • O dietă sănătoasă este de mare ajutor. Alimentația corectă pentru prevenirea îmbolnăvirii de gripă implică un consum ridicat de fructe și legume. Dacă urmezi un anumit tip de regim, consultă medicul sau nutriționistul, pentru a îți face un plan de alimentație pliat pe necesitățile organismului tău. Anumite persoane au restricții în privința unor grupe de alimente sau a nivelului de fructoză.
  • Hidratează-te corespunzător, cu apă. Dacă nu urmezi un regim, poți bea și sucuri naturale de fructe, ceaiuri, de preferință fără zahăr sau îndulcite cu miere.
  • Dormi suficient de multe ore pe noapte. Odihna este foarte importantă pentru o imunitate bună.
  • Gestionează-ți, pe cât posibil, stresul. Încearcă metode de relaxare precum meditația, gândirea pozitivă, aplică tratamente spa, petrece mai mult timp cu persoanele dragi, organizează-ți mai eficient timpul.
  • Fă frecvent mișcare. Discută cu medicul de familie sau cu un specialist, pentru a stabili tipurile de activități fizice pe care le poți face și nivelul lor de intensitate. 

Alte măsuri de prevenție

Există și alte măsuri de prevenție pe care trebuie să le iei în considerare, după cum urmează:

  • Evitarea persoanelor îmbolnăvite. Încearcă să nu intri în contact direct cu cineva care are gripă.
  • Evitarea spațiilor aglomerate. Virușii se pot răspândi foarte ușor în zonele cu multe persoane.
  • În cazul apariției strănutului sau tusei, se recomandă folosirea unui șervețel cu care să se acopere gura și nasul.
  • În cazul în care ai contractat virusul gripal, apelează la medicul de familie pentru tratament și evită contactul direct cu alte persoane, pentru a nu le expune. Alege să stai în interiorul locuinței pe toată durata în care ai gripă.
  • Discută cu medicul de familie sau cu un specialist dacă poți lua suplimente naturiste pentru imunitate, cum sunt cele de vitamine. Cu toate că se pot elibera fără prescripție din farmacii sau magazine naturiste, nu trebuie luate fără acordul medicului. 

Așadar, mai întâi de toate, este indicat să îți faci anual vaccinul antigripal. Pe lângă măsurile de protecție oferite de acesta, se recomandă să ai o igienă corespunzătoare, să acorzi importanță dietei și altor obiceiuri sănătoase. Nu în ultimul rând, trebuie să dezinfectezi frecvent obiectele și suprafețele pe care le folosești des. 

Surse: 

https://www.cdc.gov/flu/prevent/prevention.htm

https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm